kip bruine bonen

Kip met bruine bonen

Kip met bruine bonen is een echte klassieker in de Surinaamse keuken. Het is zo’n gerecht dat direct gezelligheid op tafel brengt. Geurige kip, romige bruine bonen en een saus vol smaak waar je je bord rijst heerlijk mee kunt opscheppen. Het is voedzaam, kruidig en tegelijkertijd heel makkelijk om zelf te maken.

Wat ik zo fijn vind aan dit recept, is dat je er niet veel voor nodig hebt, maar dat de smaken toch rijk en intens zijn. De kip wordt lekker mals doordat hij rustig mee suddert in de saus, terwijl de groenten en specerijen zorgen voor een frisse en hartige balans. Ik gebruik zelf graag kippendijen, omdat die sappig blijven tijdens het stoven. Paprika en tomaat geven extra kleur, en als je van pittig houdt kun je een madame-jeanette peper meekoken voor die typische Surinaamse pit.

Het gerecht is ideaal voor doordeweeks, omdat het niet veel werk is. Terwijl de pan rustig staat te pruttelen, heb jij de tijd om de tafel te dekken of gewoon even te ontspannen. En als het eten eenmaal op tafel staat, weet je zeker dat iedereen tevreden gaat smullen.

Met wat gestoomde rijst en eventueel een frisse salade erbij heb je een complete maaltijd die barst van de smaak en warmte. Dit is echt comfortfood dat je met trots kunt serveren, of dat nu voor je gezin is of voor visite die je eens lekker wilt verwennen.

20250525 173040 1024x768

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 4 Personen

Ingrediënten
  

  • 600 g kippendijen in stukjes gesneden
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 1 tomaat in blokjes
  • 400 g bruine bonen blik of vers gekookt
  • 250 ml kippenbouillon
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 madame-jeanette peper optioneel, voor wie van pittig houdt
  • Verse koriander of peterselie ter garnering
  • 2 el zonnebloemolie
  • Peper en zout naar smaak

Instructies
 

  • Verhit de olie in een ruime pan en bak de kippendijen rondom goudbruin. Haal uit de pan en zet apart.
  • Fruit de ui en knoflook in dezelfde pan tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de paprika en tomaat toe en bak kort mee.
  • Doe de kip terug in de pan en bestrooi met komijnpoeder en paprikapoeder. Roer goed door.
  • Voeg de bruine bonen en kippenbouillon toe. Breng op smaak met sojasaus, peper en zout.
  • Leg eventueel een hele madame-jeanette peper in de pan voor extra pit (haal hem er later weer uit).
  • Laat het gerecht op laag vuur 30–40 minuten sudderen, zodat de smaken goed intrekken en de saus iets indikt.
  • Serveer met warme rijst en garneer met verse koriander of peterselie.

Zuurgoed maken

Een bord kip met bruine bonen is al een maaltijd op zich, maar het wordt nóg lekkerder als je er iets fris en zuurs naast serveert. Denk aan ingemaakte uien en komkommer, ook wel zuurgoed genoemd. Dat frisse en knapperige contrast past perfect bij de kruidige kip en de romige bonen.

Wil je zelf zuurgoed maken? Bekijk dan ook eens mijn recept voor ingemaakte uien en komkommer en maak je maaltijd helemaal compleet.

Zuurgoed 1024x683

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Winkelwagen
0

Subtotal